O NAS 

Food Truck Andrus - maczanka po krakowsku powstał z początkiem 2014 roku. Byliśmy trzecim Food Truckiem w Krakowie i pierwszym, który w swoim menu miał co innego niż burgery. Mając  blisko 20-letnie doświadczenie jako kucharz i szef kuchni, chciałem stworzyć coś nowego, ale jednocześnie coś co nierozerwalnie łączy się krakowską gastronomią. Zainspirowałem się Maczanką po krakowsku. Postanowiłem odświeżyć i przypomnieć to tradycyjne krakowskie danie, a jednocześnie przystosować je do formy sprzedaży jaką narzuca Food Truck. W ten sposób wymyśliłem: Maczanka po krakowsku w wersji street food. Postawienie na menu opartym tylko na maczance było sporym ryzykiem, ponieważ było to już nieco zapomniane danie występujące w tradycyjnej formie tylko w nielicznych restauracjach. Dlatego na początku mało kto kojarzył co sprzedajemy. Z czasem wysoka jakość produktu i odważne menu zostało docenione w postaci wielu nagród i wyróżnień. Najbardziej  rozpoznawalne to pierwsze miejsce w plebiscycie Dziennika Zachodniego w kategorii Krakowski street food. Zostaliśmy również wyróżnieni w pierwszej street foodowej edycji żółtego przewodnika Gault&Millau w 2019 roku jak i w latach następnych. Napisał też o nas The Guardian umieszczając nas na liście dziesięciu miejsc wartych odwiedzenia w Krakowie.


Food Truck Andrus - maczanka po krakowsku, located in the Judah Food Market on Świętego Wawrzyńca 16 in Kazimierz (the old jewish district), was established at the beginning of 2014. We were the third Food Truck in Krakow and the first to have something other than burgers on its menu. Having almost 20 years of experience as a cook and chef, I wanted to create something new, but at the same time something that is inextricably linked with Krakow’s gastronomy. I was inspired by Maczanka po krakowsku - an old Kraków dish that consists of aromatic roasted pork, mustard-pickle sauce, and a bun. Maczanka was known as early as in the 19th century and is said to have been the favorite snack of Kraków’s carriage drivers.

Finally decided to refresh and remind people about this traditional Cracow dish, and at the same time to adapt it to a Food Truck. It was quite a risk to create a menu based only on Maczanka because it was already a somewhat forgotten dish, found in its traditional form only in a few restaurants. Therefore, at the beginning hardly anyone associated with what we were selling. With time, the high quality of the product and the bold menu were appreciated in the form of many awards and distinctions. The most recognizable is the first place in the poll of Dziennik Zachodni in the category of Krakow street food. They have also been recognized in the first street food edition of the yellow guide Gault&Millau in 2019 as well as in subsequent years, or by The Guardian in the list of ten places worth visiting in Krakow!